Zo zorg je voor een steengoede onboarding

Hoe zorg je ervoor dat een nieuwe medewerker zich welkom voelt? Er zijn vele manieren om jouw nieuwe topper in de watten te leggen. Alle middelen die je inzet om jouw collega welkom te heten en in te werken zijn onderdeel van de onboarding. Van een rondleiding door het bedrijf tot het laten kennis maken met de bedrijfscultuur.

In dit blog staan we kort stil bij wat een onboarding eigenlijk is, waarom het belangrijk is en we hebben ter inspiratie zes ideeën voor je geselecteerd.


Wat is een onboarding?

Een onboarding is niet alleen een smoelenboek en bloemetje bij thuiskomst na de eerste werkdag. Nee, het doel van een onboarding is tweeledig. Enerzijds heeft het een praktisch doel: hoe kom je ’s ochtends het pand binnen, waar kan je koffie halen en heb je een vaste werkplek. Het twee doel, minstens net zo belangrijk, is de integratie. Hierbij kun je vooral denken aan het leren kennen van de organisatiecultuur. Hoe lang het totale proces duurt, dat staat niet vast en verschilt per organisatie én per persoon. Wanneer is de onboarding geslaagd? De onboarding is geslaagd als iemand zich welkom voelt, de weg binnen de organisatie weet te vinden en zich uiteindelijk écht verbonden voelt.

1. See you soon!

Hoe leuk is het om een nieuwe collega al vóór zijn of haar eerste werkdag te verrassen? Stuur een kaartje en laat alle collega’s iets op het kaartje schrijven. Zo voelt de medewerker zich extra welkom, weet dat er aan hem gedacht wordt en ook wel handig: hij kan alvast een rondje namen oefenen. Wil je de post extra persoonlijk maken? Laat een foto van het team op de kaart drukken. Hebben jullie nog geen teamfoto’s? Doe online eens inspiratie op, er zijn zoveel leuke manieren om jouw team te presenteren!

2. Maak het persoonlijk

Over persoonlijk gesproken. Ook als iemand net bij jouw organisatie komt werken is het fijn als diegene snel het gebouw kent, de mensen en de gewoontes. Hoe kan je dit nu handig aanpakken? Zorg voor een online omgeving waarin medewerkers alle informatie over het reilen en zeilen op de werkvloer terug kunnen vinden. Een soort naslagwerk waarin ze ten alle tijden even een blik kunnen werpen. Om te leren als nieuwe medewerker of gewoon wanneer je daar later behoefte aan hebt. Denk daarbij aan een smoelenboek (vooral voor grotere organisaties), de missie, visie en kernwaarden, maar ook een pagina met veel gestelde HR-gerelateerde vragen.

3. Hé buddy!


Een efficiënte manier om iemand binnen een bedrijf te laten settelen is door het gebruik van het buddy-systeem. Zeker wanneer er veel informatie en allemaal nieuwe gezichten op je af komen is het als nieuweling prettig om de eerste periode een persoon te hebben die jou op weg helpt. Kijk van te voren met wie er een klik zou kunnen zijn. Het hoeft zeker niet iemand van dezelfde afdeling te zijn. Kijk meer naar een match op basis van bijvoorbeeld gemeenschappelijke interesses of de levensfase waarin beiden zich bevinden. Dankzij de overeenkomsten zal iemand zich nog sneller thuis voelen binnen de organisatie.

4. Gebruik die frisse blik

Waar moet de organisatie mee doorgaan, wat mist er nog en waar kunnen ze beter mee stoppen? Iemand die net ergens binnenkomt, kijkt met een frisse blik net even anders tegen dingen aan. Plan daarom eens een gesprek in, na drie of vier maanden, en vraag de nieuwe medewerker om zijn feedback en ideeën. Dat zorgt altijd weer voor verrassende ideeën en geeft stof tot nadenken. Daarnaast zorgt dit moment ervoor dat de medewerker zich gezien en gehoord voelt, wat bijdraagt aan de betrokkenheid.

5. Kopje koffie?

Wist je dat Microsoft Teams een functie heeft genaamd ‘ICEbreaker’? Wanneer iemand nieuw is binnen de organisatie is het leuk om op een creatieve manier het ijs te kunnen breken. En daar is deze tool 100% geschikt voor. Nieuwe medewerkers worden op deze manier willekeurige aan collega’s gekoppeld om online een kopje koffie te drinken.

Deze manier van kennismaken is vooral handig in grotere bedrijven waar je te maken hebt met meerdere afdelingen. Hoewel het in de huidige tijd waarin we veel vanuit huis werken ook voor kleinere organisaties een uitkomst is.

6. ‘Hang zelf de slingers op’

Natuurlijk is het als werkgever jouw taak om te zorgen voor een warm welkom en een inwerktraject waardoor iemand zich uiteindelijk verbonden voelt. Maar de relatie komt van twee kanten, dus je mag de nieuwe collega ook best even zijn best laten doen voor een goede eerste indruk. Wat heb je nodig? Een klein budget waarmee de medewerker zijn nieuwe collega’s beter kan leren kennen. Hoe leuk is het als een nieuwe medewerker zelf bepaalt hoe hij zijn collega’s leert kennen op kosten van zijn werkgever? Een eigengemaakte lunch, een vrimibo met pubquiz of een actief uitje. Een mooiere manier om elkaar op een informele manier beter te leren kennen is er toch niet?

Dit was ‘m! Hopelijk heb je inspiratie gehaald uit de bovenstaande tips. We zijn benieuwd op welke manier jullie binnen de organisatie nieuwe collega’s welkom heten.

Wil je op de hoogte blijven van handige tips en het laatste nieuws van LaRock Werkt, schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

Deel dit bericht met je netwerk

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief