6 handige tips voor een online sollicitatiegesprek

Je verdiept je in het bedrijf, bereidt een aantal vragen voor, trekt een passende outfit aan en zorgt dat je op tijd bent voor het gesprek. Tot zover de standaard voorbereidingen. Helaas zitten we nog steeds in een gekke tijd en worden veel sollicitatiegesprekken niet op kantoor maar digitaal gevoerd. Daarom geven we jou vandaag 6 handige tips om op je digibest bij jouw potentiële werkgever in beeld te verschijnen.


Tip 1: Ga voorbereid aan de slag

De meeste gesprekken vinden plaats via programma’s als Zoom of Teams. Misschien heb je daar al ervaring mee of juist nog niet. Voorafgaand aan het gesprek krijg je een link toegestuurd die jou toegang geeft tot de gespreksomgeving. Is het de eerste keer dat je op deze manier een gesprek voert, ga dan iets eerder achter je scherm zitten en zorg dat je op tijd bent ingecheckt.

Tip 2: Oefenen, oefenen, oefenen

Vind je het spannend om het online avontuur aan te gaan? Helemaal niet gek! Oefen het gesprek eens van te voren met een bekende. Zo is het officiële gesprek niet helemaal nieuw meer en ga je zelfverzekerder het sollicitatiegesprek in.

Tip 3: Neem je tijd en kom op tijd

Naast een goede voorbereiding is het ook belangrijk om de tijd te nemen. Je wilt natuurlijk niet overhaast het gesprek in gaan. Zorg dus dat je tijdig achter je scherm zit, je alvast bent ingelogd, wat te drinken klaar hebt staan en je nog één keer jouw vragen kunt doorlezen.

Tip 4: Zorg voor de juiste kleding

Dat je het gesprek vanuit huis voert, wil niet zeggen dat je ook de kleding kunt aantrekken die je ’s avonds op de bank draagt. Doe dus gewoon alsof je daadwerkelijk de deur uit gaat en kleed je passend naar de stijl van het bedrijf.

Tip 5 : Kies een geschikte plek

Aan de keukentafel is heel gezellig, maar niet zo handig als je partner net koffie zet of de kinderen rondjes door de kamer rennen. Schijnt het zonnetje en wil je lekker buiten zitten? Klinkt als een goed plan, maar vergeet niet dat de buurman misschien ook meeluistert. Het is dus goed om van te voren na te denken wat voor jou een plek is waar je rustig en vooral ongestoord kunt zitten.

Tip 6 : Zorg voor een goede houding

Zeker als je niet veel digitale afspraken hebt gevoerd kan het wennen zijn: waar op het scherm moet je precies kijken? Niet constant recht in de camera, maar laat je ook niet afleiden door een ander punt op je scherm zoals jouw eigen camerabeeld onderin het scherm. Vergeet daarnaast ook niet op je lichaamstaal te letten: zorg voor een open en stralende houding. Als we naar ons scherm turen zijn we namelijk geneigd om een beetje te staren en kijken we vaak norser. En dat wil je natuurlijk niet!
Hopelijk ben je met bovenstaande tips nu goed voorbereid op jouw digitale sollicitatiegesprek.

Kunnen wij jou nog verder helpen met vragen over online solliciteren? Neem gerust contact met ons op, we geven graag nog meer tips om te zorgen dat jij jouw online sollicitatie rockt!

Deel dit bericht met je netwerk

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief