Als werkgever mag je een werknemer drie tijdelijke contracten of maximaal drie jaar aan tijdelijke contracten aanbieden. Daarna is het tijd voor een vast contract, tenzij de betreffende cao anders vermeld. Heel fijn een vast contract. Naast meer zekerheid, staat het staat ook symbool voor vertrouwen, want dit betekent dat jouw werkgever jou graag aan zijn bedrijf bindt. Maar wat is eigenlijk het grootste verschil tussen een tijdelijk- en een vast contract? In dit blog leggen we jou uit hoe het precies zit.
Tijdelijk contract
Wanneer je een tijdelijk arbeidscontract tekent, is dit meestal voor een aantal maanden of één jaar. Deze contractvorm eindigt automatisch, ook wel van rechtswege genoemd.
Wanneer jouw tijdelijk contract 6 maanden of langer loopt, krijg je te maken met een aanzegtermijn. Dat houdt in dat jouw werkgever minimaal een maand voor het aflopen van jouw contract schriftelijk moet laten weten of jouw contract wel of niet verlengd wordt.
Een tijdelijk contract is niet tussentijds opzegbaar. Tenzij je hierover in je arbeidscontract met je werkgever iets anders hebt afgesproken.
Werk je 3 jaar op basis van een tijdelijk contract of heb je al 3 tijdelijke contracten gehad dan mag jouw werkgever je niet nog een tijdelijk contract aanbieden. Het is dan tijd voor een vast contract.
Vast contract
Bij een vast contract, ook wel een contract voor onbepaalde tijd, is er geen einddatum verbonden aan de samenwerking. Pas wanneer een werknemer ontslag neemt of de werkgever het contract beëindigd, wordt een vast contract ontbonden. Maar een werkgever kan natuurlijk niet zomaar jouw vaste contract beëindigen, daar zitten een aantal regels aan. Ben je benieuwd wat deze regels zijn? Op de site van de overheid lees je er alles over.
Wanneer jij zelf het vaste contract wilt opzeggen, heb je te maken met een opzegtermijn van een kalendermaand. Als je bijvoorbeeld wilt stoppen per 1 september, moet je dus uiterlijk voor 1 augustus opzeggen.
Proeftijd
Zit je nog in een proeftijd? Dan geldt er voor zowel jou als werknemer als voor jouw werkgever geen opzegtermijn. Je dienstverband met jouw werkgever stopt dan direct. Dit houdt ook in dat jouw werkgever geen loondoorbetalingsverplichting meer heeft.
Het afspreken van een proeftijd is niet verplicht bij wet. Is er geen proeftijd afgesproken in je contract of CAO dan is er van een proeftijd geen sprake.
CAO
In het geval dat jouw werkgever met een collectieve arbeidsovereenkomst werkt, kunnen de regels rondom jouw contract anders zijn. Maar wees niet bang dat dit minder voordelig voor jou uitpakt. De voorwaarden in een cao mogen namelijk nooit nadeliger zijn dan de voorgeschreven regels van de wet.
Arbeidsvoorwaarden
Tussen een tijdelijk en vast contract zit dus een verschil, maar dat geldt niet voor de arbeidsvoorwaarden tussen jou en jouw collega’s. Want of je nu een tijdelijk- of vast contract hebt, voor alle medewerkers binnen een organisatie horen dezelfde arbeidsvoorwaarden te gelden
Meer weten?
Heb je nog vragen over de verschillende contractvormen of ben je op zoek naar een nieuwe baan?
Onze ervaren arbeidsbemiddelaars leggen het je graag uit en kunnen jou goed helpen in de zoektocht naar jouw nieuwe uitdaging.
Neem contact met ons op via didi@larockwerkt.nl of bel ons op 085 06 02 371.