Maak indruk met jouw CV

Je bent op zoek naar een nieuwe baan en stuit daarbij op jouw droombaan. Tijd om te reageren! Je schrijft een motivatiebrief en stuurt deze samen met jouw cv naar de recruiter. Maar wat verwerk je eigenlijk precies in een cv? Hoe zorg je ervoor dat hij niet veel te lang of juist te kort is? En waar let een recruiter op wanneer hij jouw cv bekijkt?

Dat laatste punt is heel belangrijk om eerst even bij stil te staan. Een recruiter wil in één opslag zien wie jij bent en of jouw ervaringen aansluiten bij de functie. Gemiddeld bekijkt hij jouw cv in 6 seconden! Dat geeft nogmaals aan hoe belangrijk het is dat je snel een goede eerste indruk achterlaat. Wat maakt jou onderscheidend? Welke opleidingen heb je afgerond? En welke skills bezit je allemaal? Tijd om de recruiter te overtuigen van jouw kracht. 


Inhoud van het CV

Laten we beginnen met jouw contactgegevens. Die zijn vanzelfsprekend belangrijk. Heb je een rijbewijs? Vermeld het! Helemaal als dit relevant is voor de functie waar je op solliciteert. Daarnaast is het goed om met een sterkte samenvatting over jezelf te starten. Dit is de plek waar je met een paar krachtige zinnen de recruiter al voor een groot deel kan overtuigen: wie ben je, waar ben je goed in en welke ervaring mee je mee?

Ook vermeld je uiteraard welke studie(s) je hebt gevolgd, wat voor werkervaring je hebt opgedaan en over welke competenties je beschikt. Belangrijk is om goed te kijken wat er relevant is voor de rol waarop je solliciteert. In dit geval geldt minder= meer. Wat wil jij dat de recruiter in die 6 seconde leest?

Vormgeving

Op welke manier je jouw cv ook vormgeeft, basic of creatief, zorg dat het altijd overzichtelijk blijft. Zoals eerder genoemd willen recruiters in één oogopslag zien met wie ze te maken hebben. Maak je niet veel gebruik van een computer en fancy programma’s, dan is Word een prima idee. Online vind je diverse voorbeelden van cv’s waardoor je er een verzorgd document van kan maken.

Solliciteer je op een functie waarop veel reacties komen of wil je recruiters verpletteren met jouw creativiteit? Ga dan een stapje verder.

Foto: ja of nee?

 

Als je het ons vraagt: altijd doen. Door het toevoegen van een foto maak je jouw cv persoonlijker. Het is voor een recruiter altijd fijn om een beeld te hebben bij de persoon achter de tekst. De volgende vraag is dan, wat is een geschikte foto? Zoals je vast wel weet zijn vakantiefoto’s heel leuk, maar niet geschikt voor een cv. Kies daarom voor een simpele portretfoto met goed licht, waar je goed in de camera kijkt en mensen een duidelijk beeld krijgen van wie jij echt bent.

Spelling

D, t of dt: spelling blijft soms lastig maar grote spelfouten wil je natuurlijk koste wat het kost voorkomen. Zorg daarom altijd dat je het goed naleest. Wanneer je lange tijd met dezelfde tekst bezig bent, kan het zijn dat je de fouten niet meer ziet. Leg het cv daarom even weg om het er later weer bij te pakken. Met een frisse blik kijk je er toch weer even anders tegenaan.

Check, check, dubbelcheck

Je bent tevreden met de inhoud van jouw cv, niks meer aan doen! De vormgeving is strak en je hebt een mooie foto bijgevoegd. Super! Tijd voor de finishing touch. We geven jou hieronder graag nog een paar laatste tips mee. Aan het cv kan het straks in ieder geval niet meer liggen!

  • Zorg ervoor dat jouw cv van goed formaat is: niet langer dan twee A4’tjes;
  • Maak een basis-cv en pas deze iedere keer aan op de baan waarop jij solliciteert. Zo creëer je elke keer een perfecte match met de functie
  • Houd het simpel. Overzicht is ontzettend belangrijk. Een gestructureerd cv met tussenkopjes, een logische volgorde en nette uitlijning zorgt helderheid.
  • Gebruik een representatief e-mailadres, komt jouw mailadres nog uit jouw middelbareschooltijd? Hoogste tijd om een nieuwe aan te maken;
  • Lees hem nog eens na op papier. Door jouw cv te printen zie je soms toch nog dat ene foutje;
  • Laat je cv altijd door iemand anders checken. Wie weet kan deze persoon met een frisse blik nog wat extra tips geven;
  • Helemaal tevreden met jouw cv? Sla hem dan op als pdf-bestand. Zo blijf alles goed staan, geen regels en kopjes die verspringen bij de volgende keer dat je hem opent.

Hopelijk heb je na het lezen genoeg inspiratie opgedaan en ben je klaar om de arbeidsbemiddelaars van LaRock Werkt omver te blazen met jouw cv. Heb je nog vragen, LaRock Werkt helpt jou graag!

Deel dit bericht met je netwerk

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief