Afgewezen na een sollicitatiegesprek: hoe ga je daar mee om?

Je sollicitatie wordt enthousiast ontvangen, maar je wordt niet uitgenodigd voor een gesprek. Of je hebt een heel goed gevoel na een sollicitatiegesprek maar toch word je afgewezen. Wanneer je solliciteert kan het voorkomen dat je teleurgesteld wordt. Twijfel niet aan jezelf, zorg dat je duidelijke feedback ontvangt en solliciteer weer verder! De banen liggen voor het oprapen dus jouw ware match vind je echt wel!

Niet de juiste match

Een afwijzing vanuit de opdrachtgever kan uiteenlopende redenen hebben. Soms lijkt het op papier een goede match maar blijken de organisatie en jij als persoon toch geen klik te hebben. Dat is ontzettend jammer, maar voor een duurzame relatie is een persoonlijke klik nog veel belangrijker dan een match op cv.

Ook kan het zo zijn dat een andere kandidaat gewoonweg nét iets meer ervaring heeft.

Twijfel niet aan jezelf

Oké, het was dus niet de juiste match. Het is logisch als je baalt, je gaat er niet voor niets voor. Je zag jezelf misschien al bij de organisatie werken. Maar laat je hoofd niet hangen en ga zeker niet aan jezelf twijfelen.

Dat je bent afgewezen bij dit bedrijf zegt niets over jouw volgende sollicitaties. Er liggen nog genoeg mooie vacatures voor het oprapen. Geen tijd te verliezen, aan de slag!

Vraag feedback

Je mag verwachten dat je een eerlijke terugkoppeling krijgt wanneer je wordt afgewezen. Wellicht zit daar interessante feedback bij die jij mee kunt nemen in een volgende sollicitatie. Heb je het gevoel je dat niet de juiste of voldoende informatie terugkrijgt vanuit de organisatie? Geef dit dan eerlijk aan en vraag om meer toelichting. Hier heb je als sollicitant recht op! Je kan ook altijd vragen om tips voor jouw volgende sollicitaties. Stel daarbij vragen als ‘Wat raad je me aan bij de volgende sollicitatie anders te doen?’ of ‘Heb je nog tips voor mijn cv en motivatiebrief?’.

Solliciteren naar werkgeluk

Ben jij op dit moment aan het solliciteren en kan je wel wat tips gebruiken? Aaltje Vincent is met ruim dertig jaar ervaring een expert op het gebied van Jobmarketing. In haar nieuwste boek ‘Solliciteren naar werkgeluk’ helpt ze werkzoekenden én werknemers slim en succesvol te solliciteren naar een baan waar ze écht gelukkig van worden.

Benieuwd naar het boek? Je vindt hem hier: NIEUW! Solliciteren naar werkgeluk – Aaltje Vincent

Tips voor organisaties

Eén ding staat vast: een kandidaat afwijzen is niet leuk. Daarom schuif je een afwijzing misschien voor je uit. Of je vindt het vervelend om de échte reden eerlijk aan te geven. Toch is het voor iedereen beter om zo duidelijk mogelijk te zijn. Denk daarom aan de onderstaande tips als je een sollicitant moet teleurstellen omdat je geen match ziet.

  1. Wees eerlijk!

Niemand heeft er iets aan als je om de waarheid heen draait. Geef daarom altijd duidelijk aan waarom de sollicitant afgewezen is en wees daarin zo eerlijk en specifiek mogelijk. Dit zal diegene waarderen en weer verder helpen in het sollicitatieproces.

  1. Geef duidelijkheid

Zorg dat je iemand niet de indruk geeft dat je heel enthousiast bent als dat niet het geval is. De sollicitant kan hierdoor een verkeerd indruk krijgen en onnodig teleurgesteld worden.

  1. Houd een sollicitant niet aan het lijntje

Heb je een sollicitatie ontvangen en weet je direct na het lezen van het cv en de motivatiebrief al dat je de kandidaat niet zal uitnodigen? Laat diegene dan niet onnodig lang wachten, maar wees eerlijk en koppel terug dat je helaas geen match ziet.

  1. Geef tips mee

Ondanks dat een samenwerking er niet in zit, kan je toch nog iets voor de kandidaat betekenen. Tips over wat diegene bij een volgende sollicitatie anders zou kunnen doen of aanvullingen voor het cv of de motivatiebrief, kunnen van toegevoegde waarde zijn. Zo sluit je het contact voor beide partijen positief af.

Op zoek naar een nieuwe baan?

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan? Bekijk hier onze vacatures:

https://larockwerkt.nl/vacaturesDeel dit bericht met je netwerk

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief