Hoeveel wil je verdienen?

 

Het eerste gesprek is van beide kanten bevallen en je wordt uitgenodigd voor een tweede gesprek. Yes! Eén van de belangrijkste punten tijdens een vervolggesprek is het salaris. Je weet dat de vraag komt: ‘Hoeveel wil je verdienen?’. Natuurlijk wil je groeien in salaris ten opzichten van je huidige salaris. Maar vraag je teveel dan schrikt dat misschien af,  toch wil je jezelf ook niet tekort doen. Hoe pak je die onderhandeling nu goed aan? In dit blog geven wij een aantal tips ter voorbereiding op een arbeidsvoorwaardengesprek.

Ga op onderzoek uit

Wanneer je een goed beeld wilt vormen van een gemiddeld salaris voor jouw functie en ervaring, kan je het salariskompas invullen. Daarnaast kan het zinvol zijn om vergelijkbare vacatures te bekijken of andere vacatures binnen de organisatie waar je solliciteert, hier wordt soms ook een salaris in vermeld.

Bereid je goed voor

Naast dat je uitzoekt wat een realistisch salaris is voor jouw functie en ervaring, is het goed om na te gaan wat je zelf minimaal nodig hebt. Misschien verdien je nu royaal ten opzichten van de uitgaven die je maandelijks doet. Dan is het denkbaar wat je zelfs wat in salaris zou willen zakken voor jouw droombaan. In de meeste gevallen is een extraatje in de maand juist welkom. Zoek daarom uit wat jij nodig hebt. Nadat je dit voor jezelf helder hebt, weet je wat jouw onderhandelingsruimte is.

Draai het om

Je kan de vraag ook omdraaien of zelfs voor zijn door te vragen welk salaris de werkgever jou biedt. Zo voorkom je dat jouw voorstel lager ligt en je ‘te weinig’ verdient.

Zorg er desondanks altijd voor dat je scherp hebt, wat jij de werkgever kan bieden. Denk daarbij aan jouw opgebouwde ervaring, sterke punten en wat jij als persoon aan het team te bieden hebt. Wanneer de werkgever de vraag terugspeelt, heb jij altijd een sterk antwoord klaar.

Wees niet bang

Valt het salarisvoorstel jou tegen? Wees dan niet bang om te onderhandelen. Dat is ook een beetje het spelletje wat erbij hoort. Als je je volgens bovenstaande punten goed hebt voorbereid en overtuigd bent van jouw waarde als nieuwe collega weet je welke ruimte je nog hebt. Is er echt geen ruimte voor onderhandeling wat betreft jouw salaris, dan kan je altijd nog kijken naar de overige arbeidsvoorwaarden. Kan je extra verdienen door een bonussysteem, kan je gebruik maken van een fietsplan of behoort een leaseauto tot de mogelijkheden?

Succes! Kan jij wel wat extra hulp gebruiken? Schakel dan de arbeidsbemiddelaars van LaRock Werkt in!

 

Deel dit bericht met je netwerk

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief